Mäns vikt i tonåren är kopplad till risken för hjärtsvikt i tidig medelålder

Nyhet: 2016-06-17

Män som är överviktiga eller feta som 18-åringar löper betydligt högre risk att drabbas av hjärtsvikt redan i tidig medelålder. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin, på mer än 1,6 miljoner svenskar som undersöktes i samband med mönstringen.

Hjärtsvikt är ett samlingsnamn på flera olika tillstånd som har gemensamt att hjärtats funktion är nedsatt, vilket kan ge symptom som andfåddhet och bensvullnad. Vanliga bakomliggande sjukdomar är till exempel högt blodtryck, fel på hjärtats klaffar eller diabetes.

Hjärtsvikt är vanligt bland äldre personer och de flesta som får det är mycket gamla, men det förekommer även bland yngre och i Sverige har vi sedan 1980-talet sett en ökning av hjärtsvikt bland personer under 45 år. En tänkbar anledning till det kan vara att övervikt och fetma ökat. Bland unga män som mönstrade mellan 1969 och 2005 ökade andelen med fetma från 1 procent till 5 procent.

Mer benägna att utveckla hjärtsvikt

En ny studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar att de män som var överviktiga när de mönstrade var mer benägna att utveckla hjärtsvikt i tidig medelålder. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal den 17 juni.

Mellan 1968 och 2005 genomgick totalt 1,8 miljoner svenska män standardiserade undersökningar i samband med mönstring till värnplikten. I denna studie analyserades data för drygt 1,6 miljoner av dessa män, som följdes mellan 5 och 42 år (i genomsnitt under 23 år). Under den tiden vårdades 5492 av männen på sjukhus för hjärtsvikt, med en genomsnittsålder på 47 år vid diagnosen.

Risken mycket högre vid fetma

– Redan bland dem som låg i det övre intervallet av normalvikt (BMI 22,5 till 25) i tonåren sågs en fördubblad risk för hjärtsvikt, jämfört med de smala (BMI 18,5-20), säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin och den som lett studien.

· Vid lätt övervikt (BMI 25-27,5) var risken att få hjärtsvikt i tidig medelålder tre gånger högre.

· Vid BMI på 27,5-30 var risken fyra gånger högre.

· Ett BMI på 30-35 innebar sex gånger högre risk.

· Vid mycket kraftig fetma, BMI 35 eller över, var risken nio gånger högre.

Ökad risk redan vid BMI från 20

Riskökningen var oberoende av vilket år de mönstrade, andra sjukdomar, föräldrarnas utbildning, blodtryck, IQ, muskelstyrka och kondition.

– Även om de flesta studier definierar normalvikt som ett BMI mellan 18,5 och 25 är detta förmodligen inte den bästa definitionen för unga människor där de flesta är naturligt smala. Detta kan vara en anledning till att vi ser att en ökad risk för hjärtsvikt börjar redan vid en relativt låg BMI-nivå, säger Annika Rosengren.

– Det var dock förvånande att se den mycket kraftiga ökningen av risken i takt med ökande kroppsvikt, redan från ett BMI på 20.

Ändå få som drabbas

Även om risken för hjärtsvikt senare i livet visade sig högre för män som i tonåren hade ett högt BMI så är det viktigt att vara medveten om att risken i absoluta termer var låg, även för dem med högst BMI, betonar forskarna. Hjärtsvikt är trots allt mycket ovanligt hos personer under 50 år och bara en bråkdel drabbas. Skulle man följa 1000 män med ett BMI på 35 eller mer i tio år så skulle endast sex av dem få tidig hjärtsvikt, jämfört med mindre än en person bland de smala.

Om kroppsvikten fortsätter att öka, med en ökad andel gravt överviktiga i befolkningen, kan hjärtsvikt däremot komma att bli ett betydligt större hot mot hälsan i framtiden, när den generation som nu undersöktes, där de yngsta var födda i mitten av 1980-talet, blir äldre. Därför är det viktigt att skapa en miljö i samhället som inte främjar övervikt och som uppmuntrar folk att inte vara stillasittande och inte äta mer än de behöver.

Viktigt att arbeta preventivt

– Det är viktigare än att försöka förmå människor att gå ner i vikt, eftersom övervikt och fetma när de väl är etablerade är betydligt svårare att ta itu med. Mer tonvikt behöver läggas på att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt från tidig ålder som en förebyggande åtgärd inte bara mot hjärtsvikt utan också när det gäller annan hjärt-kärlsjukdom, säger Annika Rosengren.

Forskarna påpekar att studien har begränsningar såtillvida att den endast gäller män, och att det heller inte fanns någon information om viktökning efter 18 års ålder.

Studien Body weight in adolescence and long-term risk of early heart failure in adulthood among men in Sweden publiceras i European Heart Journal 17 juni.

Länk till artikel

Kontakt:
Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
annika.rosengren@gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se