Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klinisk näringslära

Västerbotten Intervention Project är en befolkningsbaserad studie i Västerbotten där blodprover och livsstilsdata samlats in på nästan 100 000 individer sedan 1984. Vi utnyttjar detta material i samarbete med forskare vid Näringsforskning, Umeå universitet och undersöker samband mellan serumnivåer av folsyra och homocystein samt kostintag av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 och risk för senare utveckling av hjärtinfarkt och slaganfall. Vi visade att låga serumnivåer av folsyra och höga serumnivåer av homocystein är signifikant associerade med ökad risk för att drabbas av slaganfall. Lågt kostintag av folsyra visade samma tendens men sambandet var inte statistiskt signifikant. Vi fann även att polymorfism i genen MTHFR, som styr homocysteinmetabolismen, är signifikant relaterat till ökad risk att drabbas av slaganfall. Vidare använder vi kostinformationen för att karaktärisera kostmönster bland Västerbottningar och ställa detta i relation till självupplevd hälsa. I samarbete med forskare vid Näringsforskning studerar vi även samband mellan intag av växtsteroler, serumkolesterol och senare risk för hjärtinfarkt även inom VIP-materialet.

I samarbete med Inst Kostvetenskap, Umeå universitet, undersöker vi kostmönster bland Västerbottningar som deltagit i Västerbotten Intervention Project. Genom klusteranalys identifierar vi grupper av män och kvinnor med olika kostmönster och undersöker sedan om dessa kostmönster är associerade med risk för att utveckla senare sjukdom.

I samarbete med Inst för Gynekologi och Obstetrik, Umeå universitet, undersöker vi graviditetsdiabetes (GDM) med en kombination av epidemiologiska och kvalitativa metoder. Syftet är här att belysa kvinnors erfarenheter av att utveckla GDM, hur GDM påverkar kvinnornas upplevelse av hälsa och välbefinnande, samt dess påverkan på familje- och arbetsliv under såväl som efter genomgången förlossning.

Arbetsområde 3: Övervikt och fetma under livscykeln

Klinisk näringslära

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2013-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?